Klimatpåverkan och växthuseffekten blir allt påtagligare i den värld vi lever i. Höga energipriser gör att energianvändning kräver allt större del av vår plånbok. Ingen vill belasta miljön och plånboken mer än nödvändigt, men känner kanske inte till hur man med ganska enkla medel kan vara sparsam i sin vardag.
När du bor hos Tierpsbyggen betalar du själv den el du använder i lägenheten, du har ett eget elabonnemang hos en elleverantör. All el i resten av fastigheten betalas av Tierpsbyggen, d.v.s. en del av din hyra ska täcka kostnaden för energianvändningen i fastigheten som t.ex. går till tvättmaskiner, ventilation och belysning på gården och i husets allmänutrymmen. Din hyra betalar även t.ex. uppvärmning av trapphus, din lägenhet och det varmvatten som används. Det har därför stor betydelse för din ekonomi hur energin används.
En sparad kilowattimme är en vinst för både din egen plånbok och för miljön och du kan med enkla medel spara på energin, här kommer några tips:
- Om du duschar i stället för att bada förbrukar du bara en tredjedel så mycket vatten.
- Använd lågenergilampor, de förbrukar bara en femtedel av vad en vanlig glödlampa gör, dessutom håller den längre. Allt du behöver tänka på är att en trasig lågenergilampa ska lämnas till återvinningscentralen och inte kastas i soporna.
- Stäng av dina elapparater ordentligt med av och på knappen så de inte står i Stand-by-läge, då drar de ström även om de inte används. Koppla gärna hela TV-bänkens eller datorns alla apparater till en uttagslist med brytare och slå av alla med en enda knapp.
- Dra ut mobiltelefonladdarna när de inte används, de drar ström om de sitter i uttaget även när mobiltelefonen inte är inkopplad.
- Om du ska värma vatten, använd en vattenkokare, den är energieffektivare än att värma i kastrull på spisen.
- Möblera inte framför elementen, de avger värme genom strålning och t.ex. en soffa hindrar värmen från att spridas i lägenheten.
- Vädra i korsdrag under några minuter, på så sätts byts luften ut snabbt. Ett fönster som står öppet länge släpper inte bara ut uppvärmd luft det förstör också ventilationens balans i huset, det kan innebära att ventilationen blir sämre i köket och badrummet. Tycker du att det är för varmt i din lägenhet gör en felanmälan till Tierpsbyggen.
- Frosta av frysen regelbundet och se till att temperaturen är rätt -18 grader i frysen och +5 i kylen. Tina gärna mat i kylen då tar du tillvara kylan.
- Du spar också energi genom att dammsuga kylen och frysens baksida då och då.
- Om du diskar för hand, skölj disken i en balja och inte under rinnande vatten.
- Felanmäl alltid droppande kranar och rinnande toaletter, en kran som inte går att stänga helt utan smårinner kan förbruka runt 300 kubikmeter vatten på ett år alldeles i onödan.